Válaszul Baán Lászlónak

79378_pakozdi_imre.pngEz az ügy úgy égeti a mostani Fidesz-kormányt, mint a Nemzeti Színház ügye égette az akkorit. És ugyanúgy bele fognak bukni, és ezt csak maguknak, tehát önmaguknak és önöknek köszönhetik.

Pákozdi Imre városligeti beszéde a Mandineren.

1. Ha nem leszünk éberek és határozottak ezen a szép tavaszon, akkor ez az utolsó Húsvét, amikor az itteni fákat még láthatjuk. Baánék ugyan ma már azt mondják: felülvizsgálják a Kertem körüli terveiket és itt egyetlen fát sem vágnak ki, csupán átültetnek. Bízzunk-e bennük? Azt mondom, ne bízzunk. Sem itt, a Ligetben ne bízzunk bennük, sem a Nyugati mellé és a Déli Pályaudvar helyére rögtöntött, PR-ízű vízióikban ne bízzunk. Legyen előbb megállapodás a Városligetről, építkezések nélkül, a Liget rendbehozatalával, hivatalos programba öntve. Addig minden fakivágást és minden más parképítési kamut a nagy terv, a Városliget beépítése előkészítésének tekintünk és ezért ellenzünk.

2. Miért ne bízzunk bennük? Azért, mert amíg a munkálatok zajára a közülünk legbátrabbak rájuk nem rúgták az ajtót, mármint azt a nagy, kétszárnyas kaput, addig semmibe vettek minket. Semmibe vették a törvények szellemét, amikor a fellebbezésig ki akarták vágni mind negyven fánkat. Semmibe vették a Magyar Urbanisztikai Társaság három évvel ezelőtti tiltakozó nyilatkozatát. Semmibe vették Bardóczi Sándor és társai - mind jó szakemberek - alternatív tervét, valamint azt a több mint 20 ezer aláírást, amelyet a Civil Zugló gyűjtött, a több mint 5000 internetes aláírást két évvel ezelőttről és azt az újabb 11 ezret, amelyet most tettek le a budapesti emberek. Semmibe vették két tudományos konferencia érveit. El se jöttek, annyira lenézték, lebecsülték a tiltakozó építészek, tájépítészek, köztük egyetemi tanárok szakmai kritikáját. Semmibe vették az eljárásukat illető kritikákat is: a városligeti törvény Papcsák-féle sürgősségi benyújtásának a bírálatát és az utólag megrendelt hatástanulmányok írásos kivesézését. Még csak nem is válaszoltak ezekre. Semmibe vették a közmeghallgatásokon mondottakat. Csalárd módon kommunikálták az igénybe veendő terület mértékét és a zöldterület növekményét: az előbbi akkor derült ki, amikor módosították, utóbbi pedig akkor, amikor valaki kiderítette, hogy a 60%-ról 65%-ra növekedés nem az egész Városligetre, hanem csak a Városliget területének egy jól körülharátolt részére igaz, de ide is csak akkor, ha ezt a csónakázó tavacskát, itt, mögöttünk, zöld területnek veszik. Tehát csak erre a részre tervezik a 65%-os zöldfelületi arányt, és azt is úgy, hogy ezt a betonteknőt egész évben vízzel borított tónak tekintik. Semmibe vették a Levegő Munkacsoport közvélemény-kutatását is, amelyből kiderült: a budapestiek kétharmada elutasítja a Városliget beépítését, miközben a Budai Vár kormányzati negyeddé alakítása ellen háromnegyedünk tiltakozik, a Magyar Nemzeti Galéria idetelepítésének pedig nem kevesebb, mint 83%-unk van ellene. Kérem, hol reagált erre, melyik kormánytényező? Pedig ez a közvéleménykutatás a Kúria által meghiúsított népszavazás helyett is szolgált, méghozzá csattanós tanulsággal! De hol volt egyetlen ember ebben a kormányban, aki odaállt volna elénk és kijelentette volna: hibáztunk, abbahagyjuk.

3. Nem bízunk tehát bennük. Túl sokszor hagyták figyelmen kívül ebben az ügyben, a Városliget ügyében a közakaratot, a lakosságot, Önöket, minket. Másfelől túlságosan komoly anyagi érdekek hatnak annak irányába, hogy ez a semmivel nem indokolható ingatlanfejlesztési terv megvalósuljon. Hosszú a sora annak a listának, amely az itteni rombolásban és építésben érdekeltek nevét tartalmazza: a lista részben megtekinthető a Liget Budapestet támogató petíció aláírói között. Az érdekeltek motivációiról pedig kérem, olvassák el a 444 írását. A lista élén persze két, fő érdekelt áll: Orbán Viktor, aki az elemi ösztön szintjén vágyik a Várba, annak is a legmagasabb ágára... A másik Baán László, aki az összes mozdítható múzeum idetelepítésével, maga alá rendelésével tulajdonképpen ugyanazt akarja, mint mi - csakhogy ő saját magának: hogy legyen a Liget az ő saját Múzeumkertje.

4. Ez az ügy úgy égeti a mostani Fidesz kormányt, mint a Nemzeti Színház ügye égette az akkorit. És ugyanúgy bele fognak bukni, és ezt csak maguknak, tehát önmaguknak és Önöknek köszönhetik. Bele fognak bukni, mert továbbra is, ugyanúgy, mint akkor, lebecsülik az értelmiséget, a lakosságot és a saját durva ábrázatuk szerint, a maguk képére akarják formálni Budapestet. A bukás kulcsfigurája várhatóan Baán László lesz. De nem várva 2018-ig, engedelmükkel már most és innen felszólítom Baán és Orbaán urakat, hogy hagyják abba a kártevést. Baán Lászlót külön is kérem, hogy próbálja rendbehozni mindazt, ami az ő dominanciája miatt – csakis hatalmi és nem szakmai dominanciája miatt, hiszen nem szakember, nincs végzettsége - tehát ami őmiatta a magyar múzeumügyben leállt és elromlott. Renoválják végre az Iparművészeti Múzeumot, a meglévő, számtalan, üresen álló középület közül pedig találjanak otthont az Építészeti Múzeumnak, a Fényképészeti Múzeumnak, a Műszaki Múzeumnak és a Közlekedési Múzeum vasúti és repülési gyűjteményének.

5. Köszönöm a figyelmüket és kérem, Önök is írják alá a petíciónkat a Levegő Munkacsoport honlapján.

(Pákozdi Imre 2016. március 28-án, hétfőn délután a Városligetben elmondott beszédének teljes változata)